Inge Hegelund

Ideer til træning af de 120 mest brugte ord

Hvis du har et barn i indskolingen, er det en god ide, at træne de 120 mest brugte ord.  Det kan være med til at gøre læseindlæringen lettere og give mere flow i læsningen.

Kan man læse de 120 mest brugte ord, kan man læse 50% af en dansk tekst. Det er vigtigt at kunne læse disse ord lynhurtigt som ordbilleder, så man istedet kan bruge energien på at afkode og forstå resten af den tekst man læser.

De 120 ord er primært ikke lydret stavet. Derfor er det vigtigt, at barnet ikke begynder at lydere eller stave sig igennem ordet. Det skal læres som ordbillede.

For at gøre denne indsats lidt nemmere for jer forældre, har jeg lagt nogle ideer ud til, hvordan I kan træne de 120 ord som ordbilleder på en sjov og inspirerende måde. Der ud over har jeg lagt et link til gratis download af de 120 ord som ordkort-

http://www.gratisskole.dk/?mod=gruppe&id=246

  1. Find en kort tekst, f.eks fra et Anders And blad, en avis eller andet. Udskriv oversigten med de 120 ord. Barnet skal nu farve alle de 120 ord, som han/hun kan finde i tekst-stykket. Han/hun behøver ikke at kunne læse alle ordene. Derefter gennemgår I sammen alle de ord der er steget over i teksten.
  2. Lav Hentediktat  Gem 10 af de 120 ord rundt omkring i lokalet. Læg et stykke papir og en blyant på et bord. Find og læs nu et ord ad gangen, og løb hen til bordet og skriv ordet på papiret. Tjek til sidst, hvor mange ord der er skrevet rigtigt.
  3. Udskriv de 120 ord på ordkort. Sammel dem i en bunke og lad barnet læse så mange ord de kan nå på 2 min. Skriv ned for hver dag, hvor mange ord barnet når. Gentag denne opgave hver dag i 14 dage, og se, hvor mange ord barnet kan forøge med.
  4. Print 2 sæt ordkort ud. Vælg f.eks. 20 ord ud og lav et vendespil.

God fornøjelse:-)